Ziua noastră la cea mai iubită grădiniţă oferă un amalgam de activităţi individuale, în grup, în sălile de grupă, în aer liber, care acoperă toate domeniile de dezvoltare ale copilului.
SOSIREA ŞI ACTIVITATEA DE BINE AŢI VENIT!
O zi minunată începe cu o dimineaţă bună! Copiii vin la grădiniţă între orele 7:00-8:30. Pe măsură ce uşile se deschid, ne pregătim să ne întâmpinăm micile “pachete de bucurie”, care umplu castelul iubirii de fericire! Un set de activităţi sunt planificate pe hol sau la intrarea în sălile de grupă, pentru a-i invita şi a-i încuraja pe copii să păşească cu încredere şi bucurie în interior.
Urmează pregătirea pentru micul dejun, cu întreruperea altor activităţi şi spălatul pe mâini. Toate acestea sub atenta supraveghere a educatoarei. Astfel vor realiza RUTINE ŞI TRANZIŢII.
Copiii servesc micul dejun. E momentul în care educatoarea îi însoţeşte pe copii la masă, le acordă sprijin şi îi încurajează!
Timpul Semicercului:
Activitatea noastră preferată la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.1, Buzău este momentul semicercului. După sosirea de la micul dejun în grupă, copiii sunt aşezaţi într-un semicerc în care se dă startul zilei, în mod oficial! Întâlnirea de dimineaţă este împărţită în mai multe secvenţe. Scopul fiecărei secvenţe este de a permite copiilor să-şi împărtăşească liber gândurile, cu colegii lor şi să înveţe diverse lucruri interesante, într-un mod cât mai distractiv. Aici copiii află despre ziua săptămânii, despre vreme, despre tema săptămânală, cum ar fi “familia mea”. De asemenea, îşi îmbunătăţeşte deprinderile de socializare, dezvoltă atenţia şi limbajul.
Urmează perioada în care se desfăşoară JOCURILE ŞI ACTIVITĂŢILE LIBER ALESE, ACTIVITĂŢILE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ şi ACTIVITĂŢI PE DOMENII EXPERIENŢIALE. Fiecare copil se poate juca unde doreste si cu ce doreşte, având incluse aici centrele deschise în acea zi.
Zilele preşcolarităţii sunt cele mai importante pentru dezvoltarea emoţională a unui copil, atunci copilul îşi construieşte încrederea de sine şi expresia creativă. Pentru a ajuta copiii noştrii să exceleze în abilităţile de viaţă organizăm activităţi regulate de Joc de rol de societate, în care copiii ne impresionează cu încrederea şi casrisma lor. Un alt exemplu de centru poate fi Biblioteca (citirea de imagini, poveşti, activităţile ce au legătura cu lumea fascinantă a cărţilor, dar şi antrenamentul grafic), Arta (unde copiii îşi exersează deprinderile de pictură, desen, modelaj, decupare, lipire, rupere, mototolire şi altele), Ştiinţă (citire de imagini din enciclopedii, sortare de jetoane, experimente şi diverse activităţi de matematică, Construcţii (asamblarea cuburilor şi a altor piese în vederea realizarii unor obiecte) şi Nisip şi apă (centru pe care îl deschidem atunci când tema săptămânii o solicită sau când copiii se pot juca în aer liber).
ACTIVITĂŢI PE DOMENII EXPERIENŢIALE: La aceasta categorie intră activităţile obligatorii propuse pentru acea zi şi în care copiii vor învăţa, exersa, actualiza, evalua informaţiile descoperite. Cele 5 domenii sunt:
- Domeniul limbă şi comunicare (educarea limbajului);
- Domeniul om şi societate;
- Domeniul estetic şi creativ (desen, pictura, modelaj, muzică);
- Domeniul ştiinţă (cunoaşterea mediului, activităţi matematice);
- Domeniul psihomotric (dezvoltarea abilităţilor motorii, de mişcare);
În continuare desfăşurăm Activitatile liber alese, activităţi desfăşurate sub forma de jocuri de mişcare, jocuri distractive, sau alte tipuri de activităţi liber alese. Daca vremea este prielnică, aceste activităţi se vor desfăşura în aer liber.
Momentul de lectură este la fel de important ca şi celelalte momente. Educatoarele le recită poveşti copiilor folosind elemente de recuzită şi fundaluri, care le îmbunătăţesc obieceiurile sociale, abilităţile imaginative şi aigură dezvoltarea limbajului. De asemenea, copilul are posibilitatea de a interacţiona cu cărţile de poveşti, mânuindu-le şi citind ilustraţiile cu voce tare, singur, unuia sau mai multor colegi.
Urmează ora prânzului! Pentru a-i face pe copiii noştri mai puternici şi mai sănătoşi, o dietă echilibrată este o necesitate! Bucătăria noastră proprie ne ajută să oferim mâncare delicioasă şi hrănitoare copiilor, care este degustată mai întâi de responsabili şi apoi servită celor mici, în timpul prânzului. Vă invităm să vedeţi câteva imagini din gama noastră de mese delicioase.
Activitatea de servire a mesei de prânz, continuă cu activitatea de pregătire a copiilor pentru perioada de relaxare şi odihnă. Copiii sunt încurajaţi, învăţaţi să se dezbrace/îmbrace singuri, cei mai mici sunt ajutaţi şi sprijiniţi. Este momentul activităţilor de dezvoltare personală, dar şi al rutinelor.
După somn, copiii realizează diverse rutine de spălare a mâinilor, apoi se aşază la măsuţe sau se grupează în funcţie de activităţile propuse de educatoare: unii vor desena, alţii vor colora, alţii vor construi sau vor modela.
Este în sfârşit timpul să ne luăm la revedere de la profesori şi prieteni. Alunecările de ieşire şi procesul de predare sigur asigură o dispersare lină în fiecacre zi. Emoţia cu care copiii împărtăşesc despre ziua lor cu părinţii lor este o privelişte de văzut.
Exprimarea creativă a copilului, autostima şi abilităţile de interpretare – toate acestea SUNT CALEA SIGURĂ ÎN PUTERNICIREA LOR! Pentru Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.1, buzău, COPILĂRIA este o sărbătoare şi ne asigurăm că preşcolarii noştri profită cât mai mult, în fiecare zi şi li se oferă ceva nou prin care li se captează atenţia fapt ce duce la păşirea pe tărâmul fermecat şi nou în activităţile propuse cu entuziasm, curiozitate, nerăbdare şi mult zâmbet.